L’alimentació saludable
Una alimentació saludable ha de ser variada, agradable, suficient i capaç de proporcionar l’equilibri nutritiu que necessita cada persona en cada etapa i en cada circumstància de la vida.
L’alimentació és un dels altres aspectes importants a tractar. Una alimentació saludable ha de ser variada, agradable, suficient i capaç de proporcionar l’equilibri nutritiu que necessita cada persona en cada etapa i en cada circumstància de la vida. Seguir una dieta equilibrada com la dieta mediterrània proporciona molts beneficis per a la salut i és clau per prevenir les malalties cardiovasculars i metabòliques, la hipertensió arterial, el colesterol, la diabetis, l'obesitat, els problemes cardíacs i els factors de risc d'algunes malalties mentals (demències senils, malaltia d'Alzheimer, etc.). A més, la dieta mediterrània aporta una gran quantitat d'antioxidants que protegeixen de l'envelliment cel·lular i del càncer.
La dieta mediterrània no persegueix unes mesures dietètiques, ens indica quins són els aliments necessaris incloure en la ingesta i en quina mesura els hem de consumir per aconseguir una dieta sana i equilibrada, que sempre s'ha d'acompanyar d'exercici físic regular.
Les dietes han de ser apropiades, però també han de ser acceptables. El plaer que proporciona el menjar forma part de la qualitat de vida de la persona.
Components bàsics de la dieta mediterrània
-
Oli d'oliva
És un dels pilars més importants de la dieta mediterrània com a principal font de greixos sans. Són millors els greixos d'origen vegetal que els d'origen animal perquè tenen greixos saturats (excepte el peix blau).
Conté un 80% d'àcid olèic i és ric en antioxidants. Els greixos han de sumar el 30-35% de l'aportació energètica total. Es recomanen de dues a quatre cullerades al dia d'oli d'oliva, en cru o per cuinar.
-
Aliments frescos i de temporada
Triarem, sempre que puguem, productes frescos i de temporada. Els podem consumir com més ens agradi, en general crus, bullits o rostits.
-
Sal
La sal no és necessària a la nostra dieta. Es pot substituir, sense generar-nos cap mancança, per herbes aromàtiques, espècies per potenciar el gust de l’aliment, etc.
-
Hidrats de carboni
Són bàsics en l'alimentació, han de proporcionar el 50% de l'aportació energètica total.
Els més sans són el pa, la pasta, les patates, els llegums i l’arròs ja que s'absorbeixen lentament.
-
Verdures i fruita
Són riques en vitamines, minerals i fibra. Es recomana menjar-ne tots els dies.
-
Proteïnes animals
Carn, peix, ous i productes làctics han d’aportar el 15-20% l'aportació energètica total, existint equilibri entre la ingesta de proteïnes animals i vegetals:
- - La carn és rica en ferro, minerals i vitamines del grup B.
- - Es recomana el consum de carn blanca (pollastre, gall dindi) i el peix blanc o blau amb més freqüència que la carn vermella (vedella, xai…).
- - Els làctics aporten minerals i vitamines i tenen un gran valor nutritiu.
- - El iogurt millora l'equilibri de la flora intestinal.
- - S’aconsella el consum moderat d’ous dues vegades a la setmana.
-
Aigua
L'aigua ha de ser la beguda habitual en tots els àpats.
Amb l’edat es va perdent la sensació de set, i per això és necessària la ingesta d’aigua o líquids per mantenir l’equilibri hídric de manera adequada. La persona pot ser que necessiti hidratar-se i no en tingui la percepció. Cal, doncs, que es forci a beure aigua.