La residència i centre d’atenció especialitzada “La Pineda” estrena sala d’estimulació multisensorial
El propòsit del nou espai, en marxa des d’aquest mateix matí, és incidir en el benestar emocional i la millora de la qualitat de vida dels seus usuaris
La Fundació Vallparadís MútuaTerrassa ha incorporat recentment a la Residència i Centre d’Atenció Especialitzada “La Pineda” una sala d’estimulació multisensorial -espai Snoezelen- amb la voluntat d’oferir als residents i usuaris del centre inputs sensorials estimulants i agradables per tal de proporcionar benestar emocional i millora de la qualitat de vida a tots ells.
Són moltes les investigacions científiques publicades a nivell internacional que aporten evidències sobre els efectes terapèutics positius associats al treball de l’estimulació multi sensorial en general i de la intervenció en una sala d’estimulació sensorial -o espai Snoezelen- en particular.
Un dels àmbits on aquest tipus d’intervenció s’ha aplicat amb més intensitat ha estat el de persones amb discapacitat intel·lectual i en aquest sentit la Fundació Vallparadís ja compta amb l’experiència adquirida en diverses de les seves residències de gent gran i de persones amb discapacitat intel·lectual.
L’estimulació sensorial, alternativa eficaç i significativa davant les capacitats cognitives deteriorades
Una sala d’estimulació sensorial és un espai habilitat per tal que totes aquelles persones que tenen alguna discapacitat o malaltia puguin interactuar amb el medi mitjançant l’estimulació dels sentits.
La intervenció Snoezelen implica entendre que tot l’entorn pot ser font de benestar i qualitat de vida (o també generar malestar) i en conseqüència convé planificar una intervenció global i individualitzada per a cada persona.
Els objectius que persegueix la Fundació Vallparadís amb la posada en funcionament de l’esmentat espai són potenciar el benestar emocional, incrementar el nivell d’interacció, afavorir la connexió amb l’entorn, augmentar les relacions entre l’usuari i la persona cuidadora, generar una atmosfera de relaxació i confort així com fomentar les conductes adaptatives i disminuir les de caire disruptiu. Tot plegat amb el convenciment que l’estimulació sensorial esdevé una alternativa a tenir molt present en els casos de persones amb afectacions cognitives moderades i greus que presenten trastorns de conducta i/o desconnexió amb l’entorn.
Tanmateix, amb la implementació de la nova sala també es pretén evitar els efectes perjudicials de la privació sensorial, reduir el nivell d’agressions, les conductes estereotipades i les conductes apàtiques, incrementar el nivell de satisfacció laboral dels professionals cuidadors així com facilitar la vivència d’experiències gratificants a través de l’estimulació dels sentits bàsics.
La metodologia de les intervencions pot ser individual o bé en petits grups i, depenent del tipus d’activitat i el material emprat, es diferencien dos tipus d’entorn: passiu -on la persona s’introdueix en un ambient que l’estimula mitjançant efectes sensorials- i actiu -suposa la participació de l’usuari en l’aprenentatge i li permet prendre consciència dels efectes de la seva actuació sobre l’entorn-.
Amb la incorporació de la nova sala d’estimulació multisensorial, la Fundació Vallparadís posa de manifest novament la seva clara vocació de millora de la qualitat de vida de les persones en situació de dependència i la seva aporta per un model assistencial orientat a proporcionar suport emocional i potenciar l’autonomia.